Наши группы в соц сетях

Присоединяйтесь к нам!

Категорії

Підпишіться на новини сайту

Обробка бджіл від кліща вароа

Обробка бджіл від кліща вароа

був тиждень назад на пасіці, планував обробити біпіном від кліща,
приїхав дивився дивився на бджіл і ні одного кліща не побачив…
так і не обробив, думаю може як сядуть в клуб оброблю…

але поспілкувався з Володимиром і вирішив все ж набрати з баночки венгерського тактика в шприц трошки біпіну і
обробити хоч декілька сімей і подивитись який буде осип… зроблю це на днях.

я намагаюсь тримати кліща на мінімумі, обробляю біпіном двічі восени(кінець жовтня) , з контролем осипу кліща,
перший раз сиплеться 50-100 кліщів, потім через пару тижнів ще раз – сиплеться штук по 5 кліщів.

потім навесні всіх бджіл обпудрюю цукровою пудрою, – осип біля 2 – 5 кліщів. і влітку двічі продимлюю бджіл
з лікувального димаря висушеним чистотілом чи чистотілом і пижмою.

маю надію що такий комплексний підхід тримає кліща на мінімумі і він не встигає сильно наростити чисельність.

обпудрювання бджіл весною від кліща вароа

потрібно пам’ятати що обпудрювання проводиться після двох осінніх обробок біпіном,

і осип на контрольні газетки становить біля 2-5 штук кліщів за сутки, тобто потрібно обпудрити бджіл весною в безрозплодний період і вдень коли тепература дозволяє відкрити вулики і зробити ревізію, а на вечір температура має понизитись нижче 10 тепла, десь до +2+5, і тоді кліщі які впали з бджіл замерзнуть на газетці.

але навіть 5 кліщів знятих з бджіл на старті сезону це дуже велике діло. адже кожна самка може вивести біля 4 кліщів. розрахунок (рахуючи для спрощення 1 покоління в місяць)

квітень 5х4=20
травень 20х4=80
червень 80х4=320штук
липень 320х4=1280штук – а це вже наближається до 10% рівня закліщеності…
серпень 1280х4= зїдять всіх бджіл, буде зліт або значне просідання сімї.

це приблизний розрахунок де за 1 генерацію взято 30 днів, але ж бджоли розвиваються 21 день, тобто там буде ще одна генерація і з’їсти бджіл можуть раніше… плюс закліщеність може бути на старті не 5 штук а більше, тоді поріг безповоротного ураження бджолосім’ї настане раніше…

тому дуже важливо вести комплексну систему боротьби з кліщем вароа

3 comments to Обробка бджіл від кліща вароа

  • Пасека власна Пасіка

    розписав вверху свій підхід до обробок від кліща,
    суть в тому що однієї обробки біпіном в жовтні вже не достатньо, потрібно підходити до цього комплексно.

    тобто восени знімаємо біпіном основну кількість кліща, потім повторно залишки.

    до середини літа ті кліщі що знов зявились в сімї знову нарощують чисельність до сотні і їх бажано знову прибрати

    але влітку потрібні екологічні методи, і я обдимлюю бджіл димом чистотілу з лікувального димаря – це має двояку дею – деякі кліщі гинуть а деякі тікають з булика на льотних бджолах, так як запах чистотілу їм не підходить…

  • Пасека власна Пасіка

    провів контрольну обробку від кліща вчора,
    використав венгерський тактик, і обробив 3 відводка,
    візуально кліща не бачив на бджолах, через годину після обробки на контрольній газетці був один кліщ… на якого подіяв препарат венгерський тактик

    у відводках ще по пів рамки печатного розплоду – може вони всі там?

    сусід каже що у нього у вуликах візуально помітні кліщі…

    також з цього приводу маю надію що така комплексна система боротьби з кліщем має свій ефект.
    (після відкачки соняшника продимів всіх бджіл чистотілом, з лікувального димаря з інтервалом в 7 днів.)

  • на вуглі кладу висушений чистотіл чи висушену стружку коріння хрону і продимлюю кожен вулик по 10 качків диму.

    кліщ потроху тікає з вуликів.

    так от думаю якщо зробити водну чи спиртову витяжку наприклад з кореню хрону тоді можна було б пройтись і дим пушкою
    всеж це більш зручно.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Підпишіться на наш канал в Ютюб! Наш канал в Ютюб - Пасіка, Садівництво Відео, багато цікавих відео.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Copyright © 2017 Неплодки та плідні Матки ИО / ШЗ Карніка, Бакфаст, Італійка - All Rights Reserved
Вся інформація опублікована на сайті виключно для ознайомлення з особистою думкою автора в питаннях які стосуються бджільництва та пасічникування.
Автор не несе відповідальності за використання читачами на практиці опублікованої інформації.

Powered by WordPress & Atahualpa