Обробка бджіл від кліща вароа

Венгерський тактик обробка бджіл найпростіший метод

Венгерський тактик обробка бджіл найпростіший метод

На днях проводив контрольну обробку бджіл від кліща вароа використовуючи препарат Венгерський тактик.
Правильно мабуть буде Угорський Тактик але в народі цей препарат називають Венгерський тактик…

Венгерський тактик

Венгерський тактик

На пасіці ведеться комплексна система боротьби з кліщем і тому зараз проводив лише пробну обробку щоб подивитись на осип. Візуально кліща на бджолах непомітно, але й у гніздах бджіл ще є по одній рамці печатного розплоду.

Венгерський тактик придбав у зручній фасовсі по 10 мілілітрів і у зручній тарі скляній баночці коричневого кольору з пластиковою пробкою і пластиковою кришкою закруткою.

Публікації по темі:  Обережно Біпін Т загибель сімей після обробки біпіном Т

зберігати венгерський тактик потрібно в прохолодному темному місці – найкраще для цього підходить холодильник.

Приготування робочого розчину:

Угорський Тактик

Угорський Тактик

набрав у невеликий шприц потрібну кількість венгерського тактика 12.5%, потім залив його в ємність для змішування, і додав води.

Найпростіший метод обробки мені підказав мій добрий товариш Валерій.

раніше я розводив біпін в скляній банці і потім набирав звідти великим 100 кубовим шприцом розчин і обробляв сімї
біпіном, але при цьому часто буває контакт робочого розчину з шкірою рук, а рукавиці не дуже то охота використовувати…

Публікації по темі:  Полоски від кліща екологічні на щавлевій кислоті та рігані

цього разу розвів венгерський тактік амітраз 12.5% у пластиковій пляшці потрібного обьему, розмішав з водою.

в кришці пробив декілька отворів голкою від шприца. таким чином дуже зручно обробляти сімї поливаючи розчин венгерського тактика по вулочкам уникаючи контакту амітразу зі шкірою рук.

зняв декілька відео процесу приготування розчину тактику та обробки тактиком відводків.
також зняв відео осипу кліща на контрольну газетку через одну годину після обробки.

Публікації по темі:  Обробка бджіл від кліща вароа

Від себе додам що сімї Бакфаст яких вдосталь на пасіці, мабуть таки ведуть якусь боротьбу з кліщем, (хоча це й не виключає контроль чисельності кліща вароа пасічником) але все ж кліща візуально бачив цього року лише один чи два рази…

4 коментарі Венгерський тактик обробка бджіл найпростіший метод

  • Пасека власна Пасіка

    пару днів назад проводив збірку гнізд на зиму,

    в половині сімей розплоду вже немає, а в інших розплод на 1 рамці десь з долоню, і вже майже весь на виході

    так от саме в цій вулочці біля розплоду візуально помітні по декілька кліщів, думаю він весь виходить з останнього розплоду. всіх обробллю біпіном з пластиковоі пляшки після виходу всього розплоду.

  • помітив що в декількох сімях закліщеність вища ніж в інших,

    думаю що в сильніші сімї могли злетіти інші сімї з закліщених пасік,

    також карніка має трохи підвищену закліщеність, – візуально помітно по пару кліщів у розплодній вулочці.

    в сім’ях бакфаст кліща зовсім не помітив, можливо бакфаст більш стійкіший до інвазії кліща вароа за рахунок раннього виходу розплоду з комірок. бджоли бакфаст на відміну від карніки розвиваються в стільниках за 19 днів а бджоли карніка розвиваються за 21 день а отже у карніки кліщ ваороа деструктор має більше часу для дозрівання.

    загалом комплексний підхід до боротьби з кліщем вароа дає добрі результати – на кінець сезону 2016 закліщеність в сім’ях на низькому рівні, сім’ї наростили велику масу бджіл в зиму і йдуть в зимівлю на великих клубах 8-11 рамок.

    планую через декілька днів (після бджолярського круга) обробити всі сімї венгерським тактиком і потім повторно
    такаж обробка тактиком через тиждень – два в середині кінці жовтня.

    (справа в тому що при льотній погоді в жовтні ще може відбуватись міграція як окремих бджіл так і можливий зліт закліщених відводків чи сімей… тому не дивлячись на те що обробка тактиком на початку жовтня зніме більшість кліща вароа деструктор, під кінець жовтня необхідно провести повторну обробку, щоб сім’ї пішли в зиму без кліща.

  • позавчора ввечері обробив всі сімї венгерським тактиком,
    осип на трьох контрольних газетках на ранок була 15, 45 і 90 кліщів вароа.
    при комплекній боротьбі з кліщем це нормальна осип кліща.

    сьогодні витягував зайві рамки з вуликів, ті що стіяли на обсушці.

    переглянув декілька сімей – розплоду нема вже ніде, лише одна італійка кордован мала два пятачки розплоду на виході який я забрав від них. але вона на правах відводка тому мабуть намагалась нароститись

    на дні у вуликах видніються кліщі що осипались десь штук по 30-50 приблизно.

    якщо буде льотна погода до кінця листопада тоді думаю оброблю ще раз так як ризик повторного перезараження існує, бджоли потроху мігрують, закліщені сімейки у людей можуть порозлітатись ітд а шукають і заходять вони в нормальні вулики…

  • […] обробку бджіл від кліща, обробляв водним розчином венгерського тактика. в дволітрову пластикову пляшку наливав охолоджену […]