Весняний розвиток Бакфаст Карніка Карпатка і Укр степова порода бджіл

Нарешті весняні вітри почали вщухати і з’явилась можливість переглянути декілька бджолосімей на предмет весняного розвитку.

Найкращі породи бджіл

Дуже переживав стосовно розвитку бджіл породи бакфаст, так як при попередньому огляді до похолодання я помітив певне просідання сімей бакфаст. Це весняне просідання колоній бджіл бакфаст відбулося цього року в результаті дуже довгої зими з довгими періодами пониженої температури (-5, -10) безоблітний період тривав до 4 місяців. Також до цього додались холодна і вітряна весна і те що бакфаст літають при більш низьких температурах і багато бджіл губиться чи замерзає.
з цього приводу зробив висновок що карніка чи карпатка більш пристосовані до нашого клімату так як це гірські бджоли і низькі температури взимку а особливо весною переносять краще.

Переглянувши бакфаст та інші сім’ї я побачив що бджоли в усіх порід вже змінились і заклали другу генерацію розплоду. У добрих сім’ях бакфаст зараз приблизно по 5 рамок в основному печатного розплоду і сімї займають біля 9 рамок дадан. (це сильні сім’ї які зимували на 9 рамках дадан). Бакфаст трохи відстає від карніки і карпатки по розвитку цього року, тоді як минулого року вони розвивались нарівні.
Додам що всі бджоли у мене зимують на соняшниковому меду без теплих заставних і з сітчастим дном, яке я не закривав навіть весною, і не дивлячись на вітряну весну, бджоли зараз в доброму стані. Таким чином відбувається природній відбір більш пристосованих до наших умов порід та ліній бджіл.

Публікації по темі:  Декілька слів про Бакфаст, лінія бакфаст Б 21

Бакфаст б22амг ф1 весняний розвиток

Бакфаст б22амг ф1 весняний розвиток

Карніка австрійка Пернера дочки ф1 вільного спарювання розвиваються краще і зараз на 28 Квітня займають біля 10 рамок дадан і мають печатний розплід на 7 рамках.

карніка австрійка пернера весняний розвиток

карніка австрійка пернера весняний розвиток

Вучківська карпатка також займає біля 10 рамок дадан і має розплід на 7 рамках. Карніка і карпатка є назараз в лідерах по розвитку і кількості розплоду. Хоча всі колонії зимували і розвиваються в рівних умовах.
Але Бакфаст поперше трошки просів в результаті довгої зими і холодної весни, але також Бакфаст більш турботливо ставиться до вирощування розплоду і тому вони закладають лише таку кількість розлоду яку вони зможуть обігріти при пониженні температури. Але після зміни бджоли складається таке враження що бджоли бакфаст більш довгоживучі.

Публікації по темі:  матки неплідні і плідні Карніка Бакфаст Італійка Карпатка ІО

Карпатка вучківська весняний розвиток

Карпатка вучківська весняний розвиток

Українська степова порода бджіл місцевої лінії стабільно добре зимує, добре розвивається і взагалі є в добрих постійних середнячках без сюрпризів.
Зимувала дана колонія української степової породи бджіл на 6 рамках дадан, на соняшниковому меду у вулику з сітчастим дном, так же відбувався і весняний розвиток. Зараз укр степова займає до 8 рамок дадан і має 4-5 рамок розплоду. Хороші стабільні бджоли для лежаків, мабуть найбільше пристосовані до наших погодних умов Київщини.

Українська степова порода бджіл місцева лінія весняний розвиток

Українська степова порода бджіл місцева лінія весняний розвиток

Публікації по темі:  Бакфаст це порода - дослідження швейцарських вчених

Зняв декілька відео роликів про Найкращі породи бджіл та весняний розвиток Бакфаст, карніки, карпатки та Укр степової породи бджіл.

Підписуйтесь на мій Ютюб канал, додавайтесь до груп в соціальних мережах.
Також виводжу маток даних ліній від материнок ІО штучного запліднення ШЗ (аналоги Ф1 тих сімей що на відео, тобто ті матки що виводжу на продаж також і в моїх сім’ях, в тому числі і тих що на відео)
Залиште коментарі тут на сайті.