Запилення с/г культур бджолосімями. Створення пропозиції.

Запилення с/г культур бджолосімями. Створення пропозиції.

бджолосімї для запилення с/г культур.

В різних джерелах літератури наводяться дані про те що запилення с/г культур бджолосімями підвищує врожайність ентомофільних сільськогосподарських культур від декількох відсотків 5-10% як самий низький показник і до 2-3 кратного збільшення врожаю (200-300%) культурами які залежать від запилення бджолами (наприклад плодові сади, особливо кизил, яблуні, груші, малина та інші. – слід зазначити що наприклад кизил цвіте дуже рано на весні і часто попадає під сніг – в таких погодних умовах бджоли не взмозі істотно вплинути на урожайність).

бджолосімї для запилення сг культур

Запилення с/г культур бджолосімями

На даний час ринок запилення с/г культур за допомогою бджолосімей носить стихійний характер.
тобто такий сервіс бджолозапилення відбувається і надається с/г виробникам пасічниками але в неорганізованному, стихійному порядку і зазвичай без договору стосовно обовязків сторін та оплати.

вважається що пасічники і так мають бути вдячними адже як плату за запилення сільськогосподарських культур
вони отримують мед.

Публікації по темі:  Послуги платного запилення бджолами від Херсону до Сум і від Києва до Харкова

Але при цьому сільгосп виробники втрачають на тому що пасічники розміщують пасіки як їм зручно – тобто в одному місці на краю поля ( тому що так зручніше охороняти вулики ) – в даному випадку один край поля буде добре запилений і продемонструє добре підвищення врожаю, а от дальній край поля такого запилення може не отримати, а то й недоотримає запилення і загалом на круг вийде майже те ж що і завжди.
Доречі фермерам слід самим починати вникати в дану статистику і самим слідкувати за врожайністю с/г культур
при запиленні і без додаткового запилення. Сподіваюсь сучасні зерновбиральні комбайни зараз показують урожайність при обмолоті зерна в реальному часі і фермеру бажано таку статистику вести.

При організованому запиленні з контрактом і обовязками сторін, фермер зміг би обговорити найкращий варіант розміщення бджолосімей для запилення поля, кількість та якість бджолосімей, строки розміщення та перебування бджолосімей на запиленні конкретної сільгосп культури, та інші деталі. При цьому збільшення урожайності соняшника, гречки чи іншої ентомофільної культури на 5-10% має перекрити видатки на оплату за запилення.

Публікації по темі:  Нова порода ГМО бджіл в Ізраїлі

Думаю що одним із шляхів вирішення даної ситуації буде створення пропозиції послуг по запиленню с/г культур.

Ринок запилення сільськогосподарських культур бджолосімями в Україні лише починає розвиватись і багато чого ще не узгоджено.
Слід зазначити що також набирає силу тенденція створення малих сільхоз підприємств, а саме людей зі своїми паями і для деяких з них такі послуги по запиленню мужуть бути актуальними, особливо якщо на практиці вони зможуть зрозуміти яку прибавку урожаю вони отримають при запиленні бджолосімями шляхом їх цілеспрямованого підвезення впритул до поля.

Навіть при відсутності явного попиту на зараз, думаю є сенс пасічникам хто зацікавлений в такому роді діяльності
створити свої пропозиції даного сервісу запилення с/г культур. Дати наприклад рекламку в місцеву газету, чи розмістити обяву в інтернет чи на якому місцевому сайті в своєму регіоні, сформувати свої розцінки ітд.
Згуртуйтесь і створіть свою власну чи індивідуальну пропозицію. і можливо вона буде затребувана.

Публікації по темі:  Підвищення урожайності люцерни в 6 разів при запиленні дикими бджолами

це може не спрацювати прямо одразу але такі рекламки мають бути і наявна пропозиція можливо з часом знайде відгук.

Ринок по запиленню с/г культур за допомогою бджолосімей лише тільки створюється в Україні, і можливо його доведеться створювати пасічникам, за рахунок своїх пропозицій і роз’яснень фермерам щодо ефекту підвищення врожайності від цілеспрямованого запилення бджолами.

за матеріалами сайта www.paseka.in.ua

2 Responses

  1. Суть публікації в тому щоб пасічники які мають вільні бджолосімї чи скажімо відводки створювали пропозицію.
    просто потрібно розміщувати рекламу своїх послуг в інтернеті чи районній газеті в вашій місцевості.
    більшість сайтів оголошень безкоштовні, а реклама в районній газеті коштує близько 10-30 грн, до речі до неї можна додати і рекламу меду чи пилку з вашої пасіки…
    і таким чином ринок платного запилення потроху почне створюватись. Так як зараз збільшується кількість невеликих фермерів, приватних садів яким дані послуги можуть знадобитись, та і можливо великі агро-компанії
    зацікавляться.

  2. Анонім сказав:

    стосовно ціни запилення бджолосімями – думаю ціна має бути як нормальний медозбір бджолосімї за той самий період часу або дорожче…

    а якщо запилюються не нектароносної культури і бджолосімї будуть зношуватись то можливо дорожче.

    у всякому разі запилення с/г культур має бути цікавим для пасічника, і мають враховуватись затрати на перевезення та охорону бджолосімей, економічна альтернатива викорисання бджолосімей, затрати на відновлення бджолосімей (якщо вони просядуть) і прибуток пасічника.