Карника бакфаст італійка весняний огляд бджіл після обльоту

На днях ( в суботу 25 лютого 2017 року) зїздив на пасіку і зробив частковий огляд сімей після зимівлі.

День починався з добрим прогнозом що до температури повітря, +12, і це вселяло надію на лютневий обліт бджіл.

Але ранок почався з трохи прохолоднішої температури а годин з 11 сонце сховалось за хмари і думки про обліт були вже не такі оптимістичні.

однак в 14.30 сонце вийшло з за хмар і мені подзвонив сусід по пасіці з новиною про те що бджоли почали потроху обльотуватись.

на пасіку я приїхав вже після обльоту і зробив швидку ревізію сімей після зимівлі.

бджоли ще не встигли заспокоїтись після обльоту і в деаких сімях клуби були розширеними.

Найцікавіше мені було подивитись як перезимували італійки.

італійка кордован перезимувала добре на 5 рамках але меду підїла не малу кількість. Одна з причин цього це те що італійка була посаджена на зимівлю в вулик із сітчатим дном і без утеплення, лише плівка над рамками, це було зроблено для випробування на зимостійкість і також з метою утримати італійку від зимового розплоду. Також до цього додався той фактор що маток я отримав пізно влітку і італійка наростилася лише на 8 рамок за вересень а з морозами клуб ужався на 5 раможок. Такі невеликі клуби зазвичай споживають більше кормів при зимівлі на вулиці в порівнянні з великою сімєю яка зимує зазвичай більш економно.

зимівля італійка кордован 2017 весняний огляд після обльоту итальянка

зимівля італійка кордован 2017 весняний огляд після обльоту итальянка

Публікації по темі:  неплодные и плодные матки Карника Бакфаст Итальянка Карпатка в 2018

Італійка міннесота також добре перезимувала на вулиці в таких же умова, з сітчастим дном і без утеплення, лише металізована плівка над рамками. У італійки міннесоти в вулику зимувала миша і вона зїла частину плівки над клубом, тобто можна сказати що міннесота зимувала частину зими взагалі без плівку з відкритими рамками і ще й миша турбувала сімю впродовж зими. Але не дивлячись на це итальянка миннесота добре перезимувала клубом на 4 рамках дадан. а зима 2016 / 2017 була з довгим безоблітним періодом і з довгими морозними пріодами, хоча й без сильних морозів.

зимівля італійка міннесота 2017 весняний огляд після обльоту итальянка

зимівля італійка міннесота 2017 весняний огляд після обльоту итальянка

Переглянув декілька клубів бджіл породи Бакфаст, всі стабільно добре перезимували і добре обльотувались.
Слід зазначити що бджоли бакфаст літають при нижчих температурах і при +9 виходять на обліт одними з перших на пасіці. зазначу лише що краще бакфаст зимувати великими клубами, так як якщо пустити невеликий відводок бакфаст в зиму то восени він буде активно продовжувати нарощуватись за вересень і частину жовтня, і він наросте на зиму але зїсть корма, і їх потрібно потім буде поповнити в кінці жовтня, думаю це ж також відноситься і до італійских бджіл.

зимівля бакфаст 2017 весняний огляд після обльоту

зимівля бакфаст 2017 весняний огляд після обльоту

Переглянув декілька клубів карніки і помітив що карніка продовжує зимувати і ще сидить в щільних клубах і мабуть не обльотувалась. У карніки спостерігається найкраща зимівля і карніка використовує корма дуже економно як результат дуже спокійної зимівлі (майже в анабіозі, іноді взимку їх навіть не чути у вулику при прослуховуванні, так як вони сидять дуже щільним і спокійним клубом а при огляді виявляється що всі живі і так ледь шелестять крильцями.)

зимівля карніка 2017 весняний огляд після обльоту карника

зимівля карніка 2017 весняний огляд після обльоту карника

Публікації по темі:  Зимовка пчел в Украине на улице видео

в цілому зимівля 2016 / 2017 була випробуванням для пасічників так як хоча сильних морозів і не було але сума низьких температур була високою і безоблітний період в Київській області слав 3.5 місяці, з 7 листопада по 20 числа лютого, і залишати напівмедові рамки для зимівлі було трохи ризикованим кроком, особливо для слабких сімейок менше 5 рамок.

Публікації по темі:  Відводки Бакфаст Б21 Пізно-осіннє об'єднання

Падеж пчел спостерігався лише в маленьких клубах менших ніж 4 рамки дадан, в цю зиму я пустив три експерементальні відводки на 4 рамочках і вони не змогли перезимувати на вулиці, так як зима була досить довга і морозна. ( чув що у багатьох на пасіках загибель бджіл масова, але тому мабуть є багато різних причин, і у кожного пасічника мабуть якась своя причина загибелі чи падежа бджіл зимою 2017.)

На разі на вихідні 4, 5 , 6 березня по прогнозу хвиля теплих днів з тепмературами до +14, за цей час хочеться встигнути почистити підмор, зробити ревізію, поповнити корма в тих сімях де це потрібно.

Пасічний сезон 2017 починається, вітаю всіх нас із цим святом 😉 !