карніка||Матки||матки неплідні||матки плідні||Матки Штучного Запліднення ІО ШЗ ИО||Матководство||неплодные матки||плодные матки||Продажі

Карника Пешец (carnica Peschetz)

Карника Пешец (carnica Peschetz)
Характеризуючи дану лінію карніки слід зазначити що карніка пешец
одна з найстаріших ліній карники.
Дана лінія карніки була досить популярна в Німеччині певного часу, але згодом майже забута.
Згодом знайшлись пасічники які вирішили відновити лінію карніки пешец і всерйоз зайнялись даною справою.

карника пешец

карника пешец

Для збереження лінії пешец німці створили безліч співтовариств які займалися її збереженням та селекцією. Завдяки цьому, на сьогоднішній день, це одна з найчисленніших ліній, і дуже улюблена багатьма німецькими бджолярами особливо промисловцями.

В даний час існує декілька стійких субпопуляцій карніки пешец на території Німеччини. Кожна із спільнот заводчиків лінії карника пешец природно стверджує що саме у них збереглася найкраща і найчистіша лінія карника пешец.

Серед корисних ознак пешец можна зазначити усидчивість на рамках, відносно миролюбний характер (але все ж краще працювати з димарем), карника пешец добре переключається з одного взятка на інший, добре працює майже на всіх медоносах.
Карника пешец добре тримає породні ознаки при однорідному розведенні на пасіці та доброму насиченні трутневого фону трутнями карніки пешец. Слід зазначити що карніка взагалі має добре орієнтування при обльоті маток і відсотки обльоту маток карніка традиційно високі.

Публікації по темі:  Продам матки Карніка, Бакфаст, Італійка 2018

Так же як і її сестра добре відома нам карпатка – карніка пешец має швидкий весняний розвиток, економна в використанні кормів але більш відселекціонована в плані миролюбності та медистості – навіть при слабких взятках
карника пешец намагається скласти деякі запаси меду, в той час як невідселекціоновані бджоли можуть просто зїсти всі приноси на слабкому медозборі.

До переваг карніки пешец слід також віднести її економність та бережливість – карника пешец рано починає зимувати і на 10-15 вересня закінчує вирощувати розплід і починає зимувати (навіть невеликі відводки)

так що якщо ви новачок і плануєте розділити сімю на багато відводків і потім їх нарощувати то робити цю операцію з карнікою пешец потрібно лише на початку сезона а для пізніх відводків подумайте краще про бакфаст чи італійку

Публікації по темі:  бджоли добре розвились на ріпаку

до недоліків суб’єктивно можу віднести те що в лежаках карніка пешец (так як і інші лінії карніки та карпатка) заливають гніздо майже повністю… (за 5-7 днів на соняшники пустий лежак заливається майже повністю…) в корпусних вуликах цей ефект менш виражений так як вчасно проводиться розширення об’єму вулика, в наслідок цього спостерігається деяке просідання сімей карніки на взятку з сояшника.
але якщо залишати на пізньолітне нарощування достатньо меду в вуликах карника пешец добре нарощується на зиму і в зиму йде на 8 рамках і добре та економно зимує на вулиці в умовах півдня Київщини (при умові належної боротьби з кліщем.)
другим недоліком можна зазначити те що по моїм спостереженням карніка потерпає від кліща при неналежних мірах боротьби… тому на пасіці має бути комплексна система боротьби з кліщем (маю на увазі що однієї двох обробок восени може бути просто недостатньо…) читайте мої інші публікаціі стосовно комплексної системи боротьби з кліщем у мене на пасіці (можна пошукати в пошуку по ключовим словам).

Публікації по темі:  Клуб пчел осенью видео

в цілому карніка пешец достойна і добра бджола, одна з її суттєвих переваг полягає в тому що це давня лінія карніки і при розведенні на пасіці в умовах хоча б задовільної ізоляції та насичення трутневого фону трутнями карніки пешец вона добре передає свої ознаки.

У нас на пасіці є матка штучного запліднення карніка пешец, від якої в наступному сезоні будуть виводитись матки Ф1, неплідні матки та матки ИО ШЗ.

родослівну матки карніка пешец можна подивитись по лінку в розділі родоводи на сайті.