карніка||Осінь на пасіці

Карніка зимовий клуб

Карніка зібралась в зимові клуби

У нас на пасіці минулої ночі був справжній заморозок з температурою до -4 в повітрі.

Бджоли остаточно зібрались в зимові клуби і підготувались зимувати.

З дерев почало масово облітати листя почався справжній осінній листопад.

бджоли цього року ідуть в зимівлю на меду, недавно об’єднував нуклеуси та відводки і в деяких нуклеусах попадались язики з медом, який бджоли відбудували при взятку з соняшника. Мед в цих язиках ще досі в рідкому стані.

на пасіці спостерігається трохи більше мишей ніж звичайно, і з цього приводу потрібно прийняти міри боротьби з гризунами.

Бджоли добре наростилися до зимівлі і в деяких сім’ях я повідбирав потроху бджіл для підсилення відводків.

Провів обробку бджіл від кліща, обробляв водним розчином венгерського тактика.
в дволітрову пластикову пляшку наливав охолоджену кип’ячену воду і потім шприцом додавав по одному мілілітру
тактика (амітраз 12.5%) заколочував розчин і через пробку з отвором поливав розчином тактика по вулочкам.

осип кліща на трьох контрольних газетках була 15, 45 і 90 кліщів, обробляв під вечір а осип рахував вранці.
цього разу заніс контрольні газетки в теплу кімнату для підрахунку. Примітно що після підігріву кліщі ожили
і почали рухатись, ожили також і декілька бджіл які були а газетках.

але у вуликах і через добу можна було нарахувати до 30-50 неживих кліщів на дні, і думаю що і природа нам допомагає низькими температурами вночі, які недають опавшим кліщам піднятись. Це одна з причин обробки
в такі пізні строки, але це можливо при невисокій закліщеності, яка досягається завдяки комплексній системи боротьби з кліщем на протязі всього року. (детальніше про це в моїх попередніх публікаціях на сайті пасека.ін.юа

сезон 2016 року підходить до завершення.

Бажаю всім нам заслуженого відпочинку!

зняв відео карніка в зимовому клубі, приємного перегляду.