+ + Вітаємо! На сайті #Пасека - Послухати Релакс Радіо онлайн, справа натисніть кнопку плей! Каталог, У нас можна замовити матки, продукти з пасіки. Плідні матки Італійки на травень. Зверху є пошук по сайту. Також можна додати сайт в закладки!!

Обробка бджіл від кліща вароа

Обробка бджіл від кліща вароа
Оцініть дану Публікацію

Обробка бджіл від кліща вароа

був тиждень назад на пасіці, планував обробити біпіном від кліща,
приїхав дивився дивився на бджіл і ні одного кліща не побачив…
так і не обробив, думаю може як сядуть в клуб оброблю…

але поспілкувався з Володимиром і вирішив все ж набрати з баночки венгерського тактика в шприц трошки біпіну і
обробити хоч декілька сімей і подивитись який буде осип… зроблю це на днях.

я намагаюсь тримати кліща на мінімумі, обробляю біпіном двічі восени(кінець жовтня) , з контролем осипу кліща,
перший раз сиплеться 50-100 кліщів, потім через пару тижнів ще раз – сиплеться штук по 5 кліщів.

Публікації по темі:  Осенняя Обработка пчел венгерским тактиком

потім навесні всіх бджіл обпудрюю цукровою пудрою, – осип біля 2 – 5 кліщів. і влітку двічі продимлюю бджіл
з лікувального димаря висушеним чистотілом чи чистотілом і пижмою.

маю надію що такий комплексний підхід тримає кліща на мінімумі і він не встигає сильно наростити чисельність.

обпудрювання бджіл весною від кліща вароа

потрібно пам’ятати що обпудрювання проводиться після двох осінніх обробок біпіном,

і осип на контрольні газетки становить біля 2-5 штук кліщів за сутки, тобто потрібно обпудрити бджіл весною в безрозплодний період і вдень коли тепература дозволяє відкрити вулики і зробити ревізію, а на вечір температура має понизитись нижче 10 тепла, десь до +2+5, і тоді кліщі які впали з бджіл замерзнуть на газетці.

Публікації по темі:  Обработка пчел осенью от клеща венгерским тактиком Гайдара

але навіть 5 кліщів знятих з бджіл на старті сезону це дуже велике діло. адже кожна самка може вивести біля 4 кліщів. розрахунок (рахуючи для спрощення 1 покоління в місяць)

квітень 5х4=20
травень 20х4=80
червень 80х4=320штук
липень 320х4=1280штук – а це вже наближається до 10% рівня закліщеності…
серпень 1280х4= зїдять всіх бджіл, буде зліт або значне просідання сімї.

це приблизний розрахунок де за 1 генерацію взято 30 днів, але ж бджоли розвиваються 21 день, тобто там буде ще одна генерація і з’їсти бджіл можуть раніше… плюс закліщеність може бути на старті не 5 штук а більше, тоді поріг безповоротного ураження бджолосім’ї настане раніше…

Публікації по темі:  Полоски від кліща екологічні на щавлевій кислоті та рігані

тому дуже важливо вести комплексну систему боротьби з кліщем вароа

Оцініть цей запис
Будьласка оцініть дану публікацію
[Total: 0 Average: 0]

3 comments to Обробка бджіл від кліща вароа

  • Пасека власна Пасіка

    розписав вверху свій підхід до обробок від кліща,
    суть в тому що однієї обробки біпіном в жовтні вже не достатньо, потрібно підходити до цього комплексно.

    тобто восени знімаємо біпіном основну кількість кліща, потім повторно залишки.

    до середини літа ті кліщі що знов зявились в сімї знову нарощують чисельність до сотні і їх бажано знову прибрати

    але влітку потрібні екологічні методи, і я обдимлюю бджіл димом чистотілу з лікувального димаря – це має двояку дею – деякі кліщі гинуть а деякі тікають з булика на льотних бджолах, так як запах чистотілу їм не підходить…

  • Пасека власна Пасіка

    провів контрольну обробку від кліща вчора,
    використав венгерський тактик, і обробив 3 відводка,
    візуально кліща не бачив на бджолах, через годину після обробки на контрольній газетці був один кліщ… на якого подіяв препарат венгерський тактик

    у відводках ще по пів рамки печатного розплоду – може вони всі там?

    сусід каже що у нього у вуликах візуально помітні кліщі…

    також з цього приводу маю надію що така комплексна система боротьби з кліщем має свій ефект.
    (після відкачки соняшника продимів всіх бджіл чистотілом, з лікувального димаря з інтервалом в 7 днів.)

  • на вуглі кладу висушений чистотіл чи висушену стружку коріння хрону і продимлюю кожен вулик по 10 качків диму.

    кліщ потроху тікає з вуликів.

    так от думаю якщо зробити водну чи спиртову витяжку наприклад з кореню хрону тоді можна було б пройтись і дим пушкою
    всеж це більш зручно.