+ + Вітаємо! Якщо ви вперше на нашому сайті, вам може знадобитися наш форум або чат - Обов'язково прочитайте і додавайтесь тут!!! Форум і чат про Бджільництво на Ваш вибір!!! На сайті #Пасека - Послухати Релакс Радіо онлайн, справа натисніть кнопку плей! Каталог, У нас можна замовити матки, продукти з пасіки. Покупки на сайті Аліекспрес і сервіс кешбек при покупках в інтернет. Зверху є пошук по сайту. Також можна додати сайт в закладки!!

підгодівля бджіл борошном та пилком весною

підгодівля бджіл борошном та пилком весною
Недавно побачив один дуже цікавий спосіб підгодівлі бджіл весною.

Ранньовесняна підгодівля бджіл даним методом мені сподобалась за її простоту.

В період коли в природі недостатньо пилконосів на пасіці можна розставити ємності з сумішшю борошна, гірчичного порошка, гіркого перця, порошка молотої кориці. Основний інгредієнт в такій суміші має бути білковмісний елемент, тобто це борошно чи кукурудзяна дерть чи соєве борошно, а інші лише потрошку доповнюють.

бджолосімї для запилення сг культур
Бджоли на початку березня вилітають рідко, коли дозволяє погода і витрачають багато часу в пошуках пилку якого мало в цей час в природі, тому їх можна підгодувати такою сумішшю борошна. Бджоли в цей ранньовесняний час дуже добре беруть таку підкормку.

Публікації по темі:  Пыльца растений в микроскоп, внешний вид пыльцевых зерен и физические свойства

Найкращою підкормкою звичайно буде мелений квітковий пилок, якщо він є на пасіці.

При підгодівлі відкритим способом, кормушку розміщують на відстані 50 метрів від вуликів, на теплому підвищенні чи можна
просто розмістити якусь матерію чи целофан на траві і на нього насипати білкову підкормку.

Бджоли розвідниці її знайдуть і потім всі бджоли будуть забирати в обніжку таку підкормку і запасати її у вулики.

В цьому є певні переваги перед згодовуванням такої підкормки замішаної разом з канді прямо у вулику, так як на це іде значно менше часу і праці. Також до білкової підкормки можна додати порошок меленого гіркого перцю як профілактика від нозематозу.

Публікації по темі:  в Києві акація з суцвіттями

Недоліком є те що ймовірно ви будете годувати разом зі своїми бджолами і всіх сусідських в радіусі мабуть до кілометра чи може і до двох кілометрів…
Слід зазначити що бджоли беруть таку підкормку до массового цвітіння пилконосів, а коли массово зацвіте клен ясенелистй чи клен американський чи тополя чи ще який масовий пилконос – тоді така підкормка бджолам менш цікава чи й взагалі не цікава.

Помічав у себе на пасіці дві сімї місцевих бджіл завжди прилітають всі вимазані в білий порошок схожий на борошно, і думав з чого це такий пилок вони збирають – в час цвітіння пролісків, не так то й багато пилконосів.

а от зараз думаю що мабуть десь поряд зі мною хтось вже так підгодовує бджіл.
Даний метод я ще не випробовував, переглядав відео і у людей цей метод підкормки добре працює.
Також дивився як в Америці пасічники так підгодовують бджіл пилком чи такою сумішшю на протязі їхньої теплої зими, коли бджоли літають але в природі мало що цвіте.

Публікації по темі:  Подкормка пчел весной

Думаю цієї весни спробувати.

Цікаво чи хто має досвід таких ранньовесняних підгодівель бджіл борошном чи крупою, дертю?
чи допомагає це в ранньому весняному розвитку бджолосімей? Напишіть будь ласка в коментарях.

1 comment to підгодівля бджіл борошном та пилком весною

  • спробував підгодувати бджіл, дочекався поки пішов пилок з ліщини і мати мачухи і дав підкормку,
    мене цікавило саме те щоб бджоли поїли гіркого перцю і гірчичного порошку для профілактики.

    бджоли знайшли білкову підкормку досить швидко, і за пару годин забрали декілька кілограмів.
    носили такий пилок всі вулики, і як результат за день матки позасівали більше половини рамки дадан.