98% Меду В Україні Виробляється на Приватних Пасіках
Майже весь мед в Україні виробляється на приватних пасіках. Про це розповів Борис Кобаль, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини під час круглого столу: “СТОП Фальсифікат.МЕД”, який пройшов вчора в Укрінформі, повідомляє кореспондент seeds.
“98% меду, який виробляється в Україні, виробляється на приватних пасіках, 2% – це підприємства, суб’єкти господарювання, юридичні особи”, – підкреслив Борис Кобаль.
“Ми кажемо, що сьогодні кількість експортованого меду приблизно відповідає кількості експортованому з України м’ясу птиці. Це експортний потенціал. Це надходження до країни”, – продовжив посадовець, додаючи, що в реєстрах Департаменту тільки 75 суб’єктів господарювання мають право експорту. Однак самих пасічників, за його словами в Україні більше 5 тисяч.
Відео Круглий стіл: “СТОП Фальсифікат МЕД”
Скільки людей насправді мають пасіки наразі сказати важко. Останнім часом змінилося чимало законів, каже Борис Кобаль, зокрема про контроль і про безпечність та якість харчових продуктів, однак закон про бджільництво датується 2000 роком.
“На сьогодні пасічник має паспорт, який міг бути виданий державною лікарнею ветеринарної медицини, районною лікарнею державної ветеринарної медицини, управлінням району, або ж адміністрації…”, – розповідає Борис Кобаль.
За його словами, якщо пасічники добросовісні та звертались до влади, то під час реорганізацій служб чи зміні власника, після певних процедур вносились зміни і до паспорта.
“Якщо цього не було – він (пасічник) у нас не облікований, ми можемо про нього не знати. Люди свідомо не йдуть на ці речі, бо кожен боїться, що ветеринари віддадуть цю інформацію до податкових органів, і його обкладуть податком, і до цього всього відносяться з пересторогою”, – додав Борис Кобаль.