98% Меду В Україні Виробляється на Приватних Пасіках

Майже весь мед в Україні виробляється на приватних пасіках. Про це розповів Борис Кобаль, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини під час круглого столу: “СТОП Фальсифікат.МЕД”, який пройшов вчора в Укрінформі, повідомляє кореспондент seeds.

СТОП Фальсифікат МЕД

98% меду, який виробляється в Україні, виробляється на приватних пасіках

“98% меду, який виробляється в Україні, виробляється на приватних пасіках, 2% – це підприємства, суб’єкти господарювання, юридичні особи”, – підкреслив Борис Кобаль.

Публікації по темі:  Запоріжжя, Бджолярські зустрічі на острові Хортиця

“Ми кажемо, що сьогодні кількість експортованого меду приблизно відповідає кількості експортованому з України м’ясу птиці. Це експортний потенціал. Це надходження до країни”, – продовжив посадовець, додаючи, що в реєстрах Департаменту тільки 75 суб’єктів господарювання мають право експорту. Однак самих пасічників, за його словами в Україні більше 5 тисяч.

Відео Круглий стіл: “СТОП Фальсифікат МЕД”

Скільки людей насправді мають пасіки наразі сказати важко. Останнім часом змінилося чимало законів, каже Борис Кобаль, зокрема про контроль і про безпечність та якість харчових продуктів, однак закон про бджільництво датується 2000 роком.

Публікації по темі:  Белковая подкормка пчел весной

“На сьогодні пасічник має паспорт, який міг бути виданий державною лікарнею ветеринарної медицини, районною лікарнею державної ветеринарної медицини, управлінням району, або ж адміністрації…”, – розповідає Борис Кобаль.

За його словами, якщо пасічники добросовісні та звертались до влади, то під час реорганізацій служб чи зміні власника, після певних процедур вносились зміни і до паспорта.

Публікації по темі:  Карніка Зінгер від Краутера

“Якщо цього не було – він (пасічник) у нас не облікований, ми можемо про нього не знати. Люди свідомо не йдуть на ці речі, бо кожен боїться, що ветеринари віддадуть цю інформацію до податкових органів, і його обкладуть податком, і до цього всього відносяться з пересторогою”, – додав Борис Кобаль.