Бджолина Отрута може пригнічувати ріст ракових клітин – Нове дослідження вчених

Дослідження було зосереджено на певних підтипах раку грудей, зокрема потрійному негативному раку грудей (TNBC), який є надзвичайно агресивним станом з обмеженими варіантами лікування, зазначили автори роботи. (тут публікація англійською мовою)

Апітерапія, Бджолина Отрута

Апітерапія. Бджолина Отрута може пригнічувати ріст ракових клітин – Нове дослідження вчених

TNBC становить до 15 відсотків усіх випадків раку грудей. У багатьох випадках його клітини виробляють більше молекули під назвою EGFR, ніж у нормальних клітинах. Попередні спроби розробити методи лікування, спеціально націлені на цю молекулу, не спрацювали, тому що вони також негативно вплинули б на здорові клітини.

Яд медоносної бджоли (Аpis mellifera) показав потенціал в інших медичних методах лікування, таких як лікування екземи, і вже деякий час відомо, що він має протипухлинні властивості. Але як саме це працює проти пухлин на молекулярному рівні, до кінця не вивчено.

Публікації по темі:  Арт-фестиваль «Медовий баштан» с. Хоцьки Переяслав-Хмельницького району

<< Якщо вас цікавить апітерапія пропонуємо почитати більше публікацій на дану тему на нашому сайті, клікайте лінк >>

Нове дослідження показало, що бджоли використовують мілетин — молекулу, яка становить половину їхньої отрути і робить їхні укуси дуже болючими — для боротьби зі своїми власними патогенами. Комахи виробляють цей пептид не тільки в своїй отруті, а й в інших тканинах, де він виділяється у відповідь на інфекції.

Австралійські дослідники піддали вирощені в лабораторії ракові клітини, а також нормальні клітини впливу отрути медоносної бджоли з Ірландії, Англії та Австралії і отрути джмеля (Bombus terrestris) з Англії.

Вони виявили, що отрута джмеля, яка не містить мілетину, але містить його аналоги, мало впливає на клітини раку грудей, але отрута медоносної бджоли дійсно вбиває ракові клітини.

Публікації по темі:  Апітерапія - користь, ціни та відгуки

«Яд був надзвичайно сильнодійним. Ми виявили, що мілетин може повністю зруйнувати мембрани ракових клітин протягом 60 хвилин», — сказала медична дослідниця Сіара Даффі з Інституту медичних досліджень Гаррі Перкінса в Австралії.

Коли мілетин був заблокований антитілом, ракові клітини, які зазнали впливу бджолиної отрути, вижили — це показує, що мілетин дійсно був компонентом отрути. При цьому мілетин майже не впливав на нормальні клітини.

«Це дослідження демонструє, як мілетин втручається в сигнальні шляхи в клітинах раку грудей, щоб зменшити реплікацію клітин», — сказав головний науковий співробітник університету Західної Австралії Пітер Клінкен, який не брав участі в цьому дослідженні.

Публікації по темі:  Восковая моль, настойка

Продовжуючи свої висновки, дослідницька група також виробила синтетичну версію мілетину, щоб подивитися, як вона працюватиме в порівнянні з реальним дослідом.

«Ми виявили, що синтетичний продукт зберігає більшість протиракових ефектів бджолиної отрути», — сказала Даффі.

Водночас дослідники попереджають, що ще належить пройти довгий шлях, перш ніж цю молекулу бджолиної отрути можна буде використовувати для лікування людей. Але ця грізна зброя комах є ще одним неймовірним прикладом хімічних речовин, виявлених у природі, які можуть бути корисними і для лікування хвороб людини.

«Повну версію читайте на nv.ua»

На нашому сайті працює пошук, і можна пошукати більше публікацій наприклад по темі Апітерапія