Густина меду (питома вага), Склад та Корисні Властивості
Всім відомо що мед це фізично важкий продукт, який має високу питому вагу
Звісно що ця питома вага чи густина меду може відрізнятися в різних зразках, так як це залежить від декількох факторів.
- Складу меду,
- співвідношення глюкози до фруктози,
- вмісту мінералів та зольних речовин,
- вмісту води в меді
Саме вміст води в меді істотно впливає на густину меду. Відповідно до ГОСТу мед має містити до 20% води. При такому проказнику питома вага меду чи його густина становить 1.41 – 1.45.
Тобто 1 літр меду має важити 1кг і 450 грамів + вага тари
Три літрова банка меду має важити не менше ніж 1.41 х 3 = 4,230 кг + вага 3л банки біля 900 грамів. отже разом вага буде 5,130кг (мінімум)
Густина́ (пито́ма ма́са) — відношення маси речовини (матеріалу) до її обєму, є фізичною характеристикою будь-якої речовини, з якої складається тіло. Для випадку однорідних тіл густина визначається як відношення маси тіла до об’єму , який воно займає. Таким чином, густина для цього випадку запишеться як:
- .
У випадку неоднорідних речовин, густина не є сталою в просторі тіла і визначається для кожної його точки окремо. Визначається за умови, що обрана частка речовини, що охоплює задану точку, є якомога меншою. При розгляді речовини в околі точки ми отримуємо густину у цій точці як границю маси віднесеної до її об’єму за умови, коли розміри частки прямують до нуля:
Вміст Цукрів у нектарі різних медоносів і кількість нектаро виділення Таблиця
Види та назви меду
Найвідоміші види чи сорти меду в Україні список:
- Соняшниковий мед
- Акацієвий мед
- Ріпаковий мед
- Липовий мед
- Гречаний мед
- Мед з різнотрав’я
- Коріандровий мед
- Мед з фацелії
- Буркуновий мед чи донниковий
- Каштановий мед (з каштана їстівного)
- Падевий мед
- Малиновий мед
- Вересковий мед
- Мед з кульбаби
- Яблуневий мед
- Мед з аморфи
- Мед з верби
Детальний опис кожної назви зі списку цих медів в публікації на нашому сайті по лінку,
клікайте – характеристики сортов меда список
Навів список тих медів які теоретично можна зібрати в Україні, хоча багато медів з цього списку в чистому монофлорному вигляді досить непросто зібрати чи відокремити від загального медозбору.
Склад меду
Мед значним чином в своєму складі залежить від місцевості де його зібрали бджоли. Так як кожна місцевість має свій мінеральний склад грунтів, який має вплив на склад нектару в медоносних рослинах та насиченість пилку мінералами мікро та макро елементами. Це може додавати медам свій особливий та неповторний смак.
До складу меду входить (%):
- води-18-20,
- глюкози — 34,8
- левулези (фруктози)-39,6,
- сахарози-1,3,
- декстринів-4,8,
- мінеральних речовин — 0,19,
- органічних кислот — 0,1,
- рослинного білка–0,45
- і багато інших біологічно активних з’єднань, нормализирующих обмін речовин у людей.
- Ефірні масла,
- барвники й кислоти становлять незначну частину меду. Від них залежить головним чином його смак, аромат і колір.
Хімічна формула меду
Основні інгредієнти меду це є природні сахари Глюкоза, Фруктоза і невелика кількість сахарози що присутня в деяких видах нектарів.
Залежно від того яка речовина переважає мед розділяють на швидко кристалізуючий і такий що кристалізується повільно.
Наприклад мед з робінії (Білої акації) має високий вміст фруктози і низький вміст глюкози (перегляньте таблицю медоносів на цій сторінці) Такий мед повільно кристалізується і в чистому вигляді може простояти майже рік в рідкому стані.
А от ріпаковий мед має великий вміст глюкози і низький вміст фруктози – ріпаковий мед кристалізується зазвичай за декілька тижнів після відкачки..
Глюкоза
- Хим. формула C6H12O6
- Молярная масса 180,16 г/моль
- Щільність чи густина 1,5620 г/см³
Фруктоза
- Молекулярна формула C6H12O6
- Молярна маса 180,16 г/моль
- Густина чи щільність речовини 1.694 g/cm3
Перевага фруктози полягає в тому, що солодкого смаку можна надати страві відносно невеликими кількостями фруктози, оскільки при близькій до цукру калорійності (380 ккал/100 г) вона в 1,2-1,8 рази солодша
Сахароза
- Молекулярна формула C12H22O11
- Молярна маса 342,30 г/моль
- Густина 1,587 г/см3
- Як видно з формули сахароза є дисахарид тобто дві молекули глюкози з’єднані разом киснем
Необхідно зазначити що природній вміст сахарози в меду має бути на рівні від 1,3 до 5%. Сахароза може міститися в деяких природніх нектарах квітів але у результаті переробки бджолами вона майже повністю або вся розщеплюється на глюкозу і фруктозу.
Якщо вміст сахарози в меду є вищим ніж 7—8% це може свідчити про незрілість або фальсифікацію меду.
Як видно з формул і даних густини речовин най густішою чи найважчою є фруктоза, отже можна зробити висновок що меди багаті на вміст фруктози і при низькому вмісті води будуть най густіші і найважчі І ці ж меди будуть найсолодші. Можливо це є одна з причин чому акацієвий мед такий дорогий? Напишіть ваші думки стосовно цього питання в коментарях під цією публікацією.
Як видно з формули сахароза є дисахарид тобто дві молекули глюкози з’єднані разом киснем
Лікарські та фармакологічні властивості меду
Згідно з даними Національного інституту здоров’я США, мед може бути ефективний при лікуванні опіків, ран, кашлю, діабету. Мед має підтверджені антибактеріальні та противірусні властивості, інтерес до яких останнім часом зростає.
Доречі недавнє дослідження українських вчених виявило найбільший антимікробний вплив саме соняшникового меду.
З практики напишу що багато покупців меду які мають діабет купують саме акацієвий мед і кажуть що у них виходить його вживати по трошки. Але звичайно ви маєте обов’язково порадитись з вашим лікарем. Натуральні меди мають багатий вміст мікро та макро елементів, мінералів, містять залишки квіткового пилку і тому добре впливають на організм людини привносячи речовини які можуть бути в дефіциті у споживача меду. Мед за давніх давен вважався лікувальним – від цього слова пішла назва медик з коренем мед в слові (на відміну врач мабуть корінь слова врать)
Мед маючи багатий склад добре впливає на організм людини на відміну від цукру. Цукор можна порівняти з бензином тобто це чистий рафінад 100% сахарози і вес в ньому немає ні вітамінів ( в меду є) ні мікро ні макро елементів (а в меду вони є) ні ароматичних ефірних масел.. і тд.
Тож заведіть знайомство з місцевим пасічником, купуйте справжній мед, ведіть здоровий спосіб життя і будьте здорові!
У нас до речі можна замовити мед з нашої власної пасіки з Київської області.
Само вивіз з міста Київ (Дарницький район) і м. Кагарлик Київська область
Також відправляємо мед та продукти бджільництва з пасіки по пошті та Новій Пошті.
Телефонуйте, наші телефони є на сторінці каталог, контакти цього сайта.
В публікації використані зображення та інформація з сайтів:
https://apiterapia.dovidnyk.info/ (про МЕД Фізичні й хімічні властивості)