Підготовка бджіл до зими

Настає зима і наші бджоли вже мають бути підготовлені до зимівлі.
Однак є ще декілька нюансів на які варто звернути увагу пасічнику.

В даній публікації поговоримо про підготовку бджіл до зими

Більше публікацій на тему зимівлі бджіл по лінку, Клікайте

Стандартні процедури підготовки бджіл до зими

Підготовка бджіл до зими

Підготовка бджіл до зимівлі

Якщо пасічник відкачує мед в останню відкачку, тоді бджоли мають бути добре загодовані на зиму. Бажано загодівлю бджіл завершити до 10 вересня, чи якщо клімат дозволяє до 20 числа.
Якщо ж мед для зимівлі бджіл не відкачується, і пасічник знає що медові запаси у нього на пасіці достатні для всіх бджолосімей тоді в кінці жовтня проводять ревізію кормів
і складають гнізда бджіл на медових рамках в зиму. Тобто пусті рамки чи маломедні прибираюсь з гнізда бджіл а повномедні зсовують і на них пускають клуб бджіл в зиму.
Якщо при цьому у відводках недостатньо таких медових рамок – їм дають резервні медові рамки від інших сімей де вони є в достатку.

Обробка бджіл від кліща варроа восени

Дану процедуру в теперішній час також можна назвати однією з головних.
Так як бджолосім’ї з високою закліщеністю мають невеликі шанси перезимувати. Багато бджіл закусана кліщем і дуже ослаблена – вони відійдуть ще восени і клуб бджіл дуже просяде по розміру.
Також кліщі переносять безліч захворювань через укуси, в тому числі і вірусні хвороби бджіл.

  • Закліщені бджоли частіше злітають і розлітаються по іншим бджолосім’ям так як вони не відчувають перспективи перезимувати як одиниця.
  • При заморозках коли бджоли мають зібратись в клуб кліщі тривожать бджіл і вони метушаться розрихлюючи клуб – таким чином визиваючи паніку в колонії бджіл. Як результат після таких заморозків і настання потепління, сильно закліщена бджолосім’я злітає чи розлітається.
  • Отже одразу після останньої відкачки меду в бджолосім’ї ставлять якісні та ефективні полоски від кліща вароа, при чому потрібно будь яким чином переконатись що полоски почали діяти і кліщ почав сипатись… Якщо в цьому не переконатись то може вийти так що вони не подіють і пасічник не знатиме про це і заспокоїться..
  • Після виходу всього розплоду (зазвичай 20-30 вересня) проливаємо бджолосім’ї водним розчином амітразу, саме водним а не дим пушками.. Обов’язково проводимо тестовий обробіток на декількох сім’ях і контролюємо осип кліща перед обробітком всієї пасіки. Такі вже часи настали що потрібно все перевіряти…
Публікації по темі:  Новые требования к меду в Украине

В кінці жовтня на початку листопада проводимо повторний обробіток від кліща надійним препаратом і контролюємо осип кліщів.

Зимівля відводків на вулиці

Відводки бджіл це окрема тема, але зазначу декілька основних рис для успішної зимівлі відводків бджіл на волі.

  • Відводок має бути мінімум на 4 а краще на 5 вулочках в перерахунку на рамки дадан
  • Відводки південніших бджіл (бакфаст, італійка) мають бути на 5 – 6 вулочках щоб зимувати на вулиці
  • Вулики для зимівлі відводків мають бути без сквозняків а краще утеплені чи ппс, ппу 4 см +
  • Якщо відводки слабші їх потрібно посадити по два в один вулик через спільну перегородку
  • якщо не має бажання ризикувати чи зсипати відводки -заносимо їх в зимівник, підвал, погреб (без овочів) чи який сарайчик
Публікації по темі:  Пчелы и погода

Секрети хорошої зимівлі бджіл

Після всіх тих необхідних операцій і збирання бджіл на повномедних рамках в зиму перевіряємо ще декілька нюансів щоб все перевірити і усунути невеличкі недоліки.
Детальніше про це розповів у відео яке додаю нижче. Приємного перегляду і підписуйтесь на наш канал Ютуб Матковод АМГ

Відео зимівля бджіл на волі підготовка, секрети

Відео плейлист зимівля бджіл на вулиці