Бджільництво для новачків та початківців||зимівля||Зима||Пасіка||Пчеловодство для начинающих

Чому бджоли гудуть взимку

Духота викликає спрагу
Причиною неспокою бджіл може бути
надмірна духота, що викликає в них
спрагу й спричиняє зацукровування
меду. Якщо утримувати в зимівнику температуру
Нижче 7 тепла неможливо, необхідно зволожувати повітря в зимівнику й напувати бджіл
водою.

Вода заспокоює бджіл взимку

Вода заспокоює бджіл.
Напувати бджіл водою треба так: зняти частину
стелі із гнізда настільки, щоб видно було “клуб”
бджіл. Потім на рамки над краєм “Клуба
покласти змочену водою чисту ганчірочку.
Бджоли угамують свою спрагу з ганчірочки й
перестануть шуміти. В міру висихання ганчірочку
потрібно знову змочувати водою.

Публікації по темі:  Йохан ван ден Бонгард “Порода бджіл Бакфаст: перспективи розведення і використання в Україні”

Поїлки для бджіл з гноту

Бджіл можна напувати й за допомогою
Гнотових поїлок: біля верхнього льотка вулика
Підвішують пляшку з водою й вставленим туди
довгим гнотом із чистої полотняної ганчірочки.
Кінець гнота змочують водою й вставляють у
отвір льотка. У тих вуликах, де немає верхніх
льотків. Гніт прилаштовують під дах вулика на
верхні планки рамок у “клуб” бджіл. Перед
установленням напувалки треба попередньо
перевірити, чи піднімається вода по гноту.
Після того як бджоли заспокояться, напувати їх
водою більше не треба.
За потреби поповнити кормові запаси. Для цього
зверху рамок гнізда кладуть шматок меду, що
зацукрився, загорнутий у марлю, або
підставляють у гніздо стільники з густим
цукровим сиропом.

Публікації по темі:  Дом пчелы - движение клуба пчел в улье

Підгодівля бджіл цукровим сиропом взимку

Добрі результати дає підгодівля бджіл
цукровим сиропом, який готують із двох
частин цукрового піску й однієї частини води
(окропу).
Охолодивши сироп до температури
щойно видоєного молока, наповнюють
сиропом рамки чистої сушнини за допомогою
чайника або шприца і ставлять поруч із
“клубом” бджіл, (зараз також наливають сироп в поліетиленові пакетики)
Під час годівлі бджіл узимку температуру в
зимівнику необхідно підтримувати не нижче
+4°C.

Публікації по темі:  Медовий фестиваль с Ясенове Перше, Любашівського р-ну, Одеської області.

Що робити якщо бджоли запоносили взимку

За дуже несприятливої зимівлі бджіл, коли в
них з’являється сильний пронос, необхідно
скористатися першим же сонячним теплим
днем для обльоту.
Такі обльоти можна робити в захищених
сонячних місцях, після обльоту сім’ї
повертають назад у зимівник.
В.І. Павленко
Журнал Пасіка. Но. 11. 2007

&