Бджільництво для новачків та початківців||Пасіка||Прогноз погоди для пасічників||Пчеловодство для начинающих

Бджоли і спостереження за погодою

Спостерігаймо за погодою, вона розповість про бджіл.
Для бджільництва погода має велике значення. Знаючи її
прогнози на найближчу чи віддалену перспективу, пасічник мо-
же створювати оптимальні умови для пасічникування, вносити
відповідні корективи в підготовку бджолиних сімей до певних
періодів їхнього життя, організацію кочівель. Поліпшення кормової бази, строки сівби та набору нектароносів тощо.
Я давно веду такі спостереження і ось які висновки вже зро-
бив щодо погоди взимку.

Бджоли будуть добре роітися, якщо:

  • – зимою 3 дахів будівель звисає сніг,
  • – на Хрещенський сопільник (18 січня) хуртовина;
  • – на Хрещення (19 січня) піднімуться сильні завірюхи,
  • – зимою йде багато лапастого снігу;
  • – раній виліт бджіл (початок березня);
  • – на Антипа (24 КВІТНЯ) День буде червоним,
  • – ранній розплід – Хороший рік,
Публікації по темі:  В зимнем клубе

Якщо бджоли зимують на волі, вилітають із вулика в лютому —
довго чекати тепла.

Який перший день грудня, такою буде і вся
зима.

Якщо до 13 грудня не випаде сніг — зима очікується теплою і малосніжною,

якщо ж випаде — холодною і довгою.

Якщо 13 січня день сонячний і відлига – буде тегіле літо.

Якщо 14 січня багато пухнастої паморозі на деревах — рік буде багатим
на мед.

Якщо на Різдво тепло – чекайте холодної весни.

Який перший день лютого, такими будуть і решта днів місяця.

Якщо 15 лютого сніг, хуртовина — буде пізня й холодна весна.

Публікації по темі:  Агро Виставка місто Львів + Бджільництво

Якщо лютий холодний і сухий — серпень очікується спекотливий.

Зима буде теплою, якщо:

  • — у травні багато щавлю:
  • – на сосні шишки вродили зверху;
  • — пізньої осені з’явилися комарі;
  • – білки будують гнізда високо;
  • – білки линяють від голови до хвоста;
  • — під час листопаду осикове листя лягає “долілиць”.
  • При неврожаї на соснові шишки зима не буває лютою.

Зима буде холодною, морозною, якщо:

  • — бджоли восени заліплюють прополісом і воском всі щілини
    і льотки;

соснові шишки вродили в середній частині дерева і внизу;

  • – тепла осінь;
  • – листопад дружний;
  • – до 14 жовтня опаде листя з вишні;
  • – з дуба опало не все листя;
  • – під час листопаду осикове листя лягає “горілиць”,
  • – білки линяють від хвоста до голови;
  • – снігурі прилетіли у грудні;
  • – добре квітують і плодоносять чагарники;
  • – до 10 вересня дуб не починає скидати листя;
  • – рано достигають шипшина і калина;
  • – білки будують гніздо низько;
  • – 23 вересня вітер північно-західний.
Публікації по темі:  Кагарлик

З кожним десятиріччям клімат змінюється і багато народних
прикмет не сходяться.
Шановні друзі, пишіть, підказуйте, додавайте до тексту і ми
всі разом складемо цю пам’ятку для нас і наших дітей, які про-
довжать нашу нелегку працю пасічника.
Журнал Пасіка. Но. 11. 2007. А.А. Шишко,
с. Ворожба, Сумська обл.

&