Рецепт меду з Кульбаби – Кульбабове варення
В кінці квітня на початку травня можна спостерігати завжди отакий жовтий прекрасна килим з квітів кульбаби.
Ці кульбаби вважають незаслужено бур’яном але можна використати квіти кульбаби на благо людини а от з листя можна зробити добриво.
А сьогодні я вам хочу запропонувати рецепт смачного вареня з квітів кульбаби так званий кульбабовий мед, він дуже дуже дуже корисний ви навіть не уявляєте наскільки.
Ця прекрасна жовта квітка містить велику кількість поживних речовин:
- мінералів,
- вітамінів групи B,
- бета-каротину,
- аскорбінової кислоти
- і має цілющий ефект при багатьох хворобах
Для приготування варення з кульбаби нам потрібно зірвати 1 літр квітів кульбаб, це приблизно 400 квіток, пропонують різні рецепти раніше для приготування меду з кульбаби використовували квітку із стеблом але зараз я пропоную рецепт із квітів без стебла і квітколоже, так як зелені частини квітки мають гіркуватий смак, тож використовуємо лише пелюстки квітів кульбаби. Як ви знаєте в кульбабах міститься такий білий молочний сік і він сюди на зелену частину рослини передається і варення після цього гірчить тому ми уникаємо зелених частин квітки.
Рецепт приготування вареня з кульбаби (кульбабовий мед)
Отже публікуємо рецепт меду з кульбаби. На 400 квітів кульбаби нам знадобиться 1 л води, 1 кілограм 200 г цукру і 1 чайна ложка без гірки лимонної кислоти. Якщо у вас більше квітів то кількість інгредієнтів збільшують пропорційно.
Беремо посуд, кастрюля повинна обов’язково бути або емальована або з нержавіючої сталі, і заливаємо воду в наші квіти кульбаби.
Є багато інших рецептів меду з кульбаби є рецепт де потрібно вимочувати квіти цілу ніч, є рецепт де потрібно добре промити квіти але цілющими лікувальними властивості зберігаються коли квіти не промивають по скільки аромат і пилок який міститься в квітках повинні повністю залишитися у варені. Саме тоді вона буде досить корисною. Тому якщо після заливання води в квіти ви побачите якусь комаху потрібно буде просто їі зверху прибрати ложкою або шумівкою.
- І так ставимо квіти кульбаби залиті водою на вогонь,
- після того як відвар кульбаби у нас закипів – варимо ще 10 хвилин.
- Далі ми додаємо лимонну кислоту, якщо ви берете 400 квіток то додаємо повну чайну ложку кислоти лимонної
- а якщо 800 квітів то додаємо дві чайні ложки без гірки,
- добре перемішуємо і кипятимо з лимонною кислотою ще 25 хвилин.
- Після того як відвар прокипів з лимонною кислотою 25 хвилин відключаємо газ і настоюємо протягом години.
Наш штучний мед з кульбаби настоявся протягом години тепер він має чудовий запах – не дарма називають вареня з кульбаби одуванчиковой мед бо запах саме меду.
Далі ми беремо іншу ємність чи таку ж каструлю, ставимо друшляк, в нього розміщуємо подвійний шар марлі і проціджуємо в наш відвар. Після того як відвар охолов добре віджимаємо квіти, в проціджений відвар додаємо цукор, добре перемішуємо і ставимо на вогонь. Варимо його 45 – 50 хвилин. Чим довше вариться вареня тим воно буде густіше.
Далі розливаємо вареня з кульбаби в чисті стерилізовані банки і зберігаємо в погребі чи в підвалі чи після остигання ставимо в холодильник, його можна зберігати як під поліетиленовими кришками так і під залізними.
Користь варення з кульбаби
Варення з кульбаби прекрасно тонізує, підвищує імунітет, відновлює нервову систему, бореться з хворобами печінки – ви можете почитати на медичному порталі про користь вареня з кульбаб чи меду з кульбаби.
Сподіваюсь що вам сподобається цей рецепт, вживати одуванчиковий мед рекомендують три чайні ложки в день або з чаєм.
Приємного вам апетиту друзі.
Відео рецепти вареня з кульбаби