Систематика та визначення в бджільництві

Натрапив на цікаву публікацію по систематиці в бджільництві наших колег пасічників, передруковую її текст для ознайомлення.

Систематика бджільництві

Систематика та визначення в бджільництві, Родовід Карніки

Публікуємо деякі визначення, тому що є необхідність систематизувати в єдиний порядок термінологію, яка застосовується в бджільництві.

Неприємно чути, як лектори різні явища називають однаковими термінами, або слово, яке позначає процес недоречно застосовують в якості оцінки.

Публікації по темі:  Купить Матки бакфаст + Видео Обзоры!!

Домен: Ядерні (Eukaryota)

Царство: Тварини (Animalia)

Тип: Членистоногі (Arthropoda)

Підтип: Шестиногі (Hexapoda)

Клас: Комахи (Insecta)

Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)

Підряд: Стебельчасточеревні (Apocrita)

Надродина: Apoidea. Апіди складаються з родів – Тригон, Меліпони, Джмелі, джмелі зозулі, Бджоли (apis),

Рід

  • Аpis медоносних бджіл складається з окремих самостійних біологічних таксонів, Наприклад apis mellifera (медоносні домашні бджоли), apis cerana (воскові китайські бджоли), apis dorsata (гиганские бджоли), apis florae (карликові бджоли).

Вид

-apis mellifera в таксономії це -окремий біологічний таксон на одну ступінь нижче Рода, який складається з Рас.

Раси

медоносних бджіл це – apis mellifera anatolica, apis mellifera ligustica, apis mellifera carnica, apis mellifera meda, і так далі … в загальному до 30 підвидів рас. Традиційне фенотипічне позначення раси характеризується загальними спадковими візуальними значеннями.

Публікації по темі:  Облетник Бакфаст на Федотовой Косе 2020

Порода

продукт селекції раси, або рас, з використання зоотехнічних прийомів контрольованого парування бджоломаток, та фіксації їх родоводів.

Помісь

– продукт неконтрольованого парування між расами чи породами.

Крос

– результат контрольованого парування між расами чи породами.

Гібрид

– результат схрещування між видами. При спаровуванні всередині роду apis melifera міжвидових гібридів отримати не вдалось.

Станція спаровування

  • місце контрольованого природного і штучного парування бджоломаток.

Облітник

– різновид станції спаровування, з використанням природного парування бджіл та обов’язковим контролем трутневого фону.

Публікації по темі:  Ульи и жилища для пчёл. (Вторая часть публикации из 3).

Репродуктор

  • різновид станції спаровування, з використанням природного парування бджіл та не обов’язковим, частковим або відсутнім контролем трутневого фону.

Що таке Бакфаст

Бакфастсистема селекції виду apis melifera в цілому. Бджола бакфаст – результат цієї селекції. Бакфаст – штучно виведена порода бджіл, де основними критеріями селекції є її господарські корисні ознаки.

Измайлов Г.Б.

Брагин С.А.

январь 2020

За матеріалами сайту ГО Бакфаст