Вміст води в меді, Інститут бджільництва Карніка Майен
Публікація з сайту центра бджільництва Маєн (The Mayen Bee and Beekeeping Center)
Цікаво почитати вимоги щодо вмісту води в меді в Німеччині. Також в тексті є діаграма вмісту води у пробах меду по рокам.
Юридичні вимоги
Вміст води в меді, як правило, є визначальним фактором міцності та зрілості меду. Чим більший вміст води в меді, тим більше шансів на те, що дріжджі зможуть проявити свою життедіяльність і розпочати процес бродіння. З цієї причини регламент ЄС про мед стосується встановлення законодавчої межі 20% (виняток: мед з вересу). Це означає, що в меді на продаж для споживання в нейтральній скляній тарі, вміст води може бути не більше 20%. дописує центр бджільництва Майен (The Mayen Bee and Beekeeping Center) також відомий своїми матками карніка з інституту Майен.
Меди, близькі до цієї межі, все ще можуть бути схильні до бродіння. Ви знаходитесь в безпечній стороні лише тоді, коли вміст води нижче приблизно 17,5%. Для того, щоб можна було запропонувати клієнтам хороший мед, слід вибрати відповідну найкращу дату “придатний до вживання”, залежно від вмісту води: чим вище вміст води, тим коротший цей термін.
Технічні характеристики Німецької асоціації пасічників (DIB)
Для продажу меду в банці DIB необхідно дотримуватися рекомендацій DIB. Окрім деяких інших положень, слід дотримуватись різних граничних значень для хімічних та фізичних параметрів меду, які в банці DIB позначають якісний продукт “Справжній німецький мед”. Мед у банці DIB може мати максимальний вміст води 18%, і мед з вересу знову стає винятком.
Порівняння вмісту води в досліджуваних медах у різні роки
Медова лабораторія вже багато років вивчає вміст меду від пасічників. Порівняння між обстежуваним медом у келихах DIB (N = 10,209) та нейтральних склянках (N = 739) показує лише незначну середню різницю, що становить менше 0,5% у цьому значенні. З 2002 року в склянках DIB було в середньому 16,6% води і в нейтральних склянках 17,0%.
Також спостерігаються незначні коливання між роками дослідження. Залежно від кліматичних умов, погодних умов, традиційних умов одягу та часу збору врожаю, вміст води може бути вищим чи нижчим з року в рік.
На малюнку показано середній вміст води в досліджуваних медах у різні роки залежно від нейтральних склянок та келихів DIB. Середні значення знаходяться значно нижче юридичної межі 20% і не досягають межі 18%, необхідної для DIB.
Вимірювання вмісту води
Ви можете легко виміряти вміст води самостійно за допомогою рефрактометра для меду. Тут щільність меду визначається заломленням світла за допомогою ручного рефрактометра, і вміст води потім може бути зчитаний за шкалою. Оскільки заломлення світла залежить від температури та густини, вимірювання за допомогою ручного рефрактометра слід проводити при 20 ° С для отримання надійного значення. Щоб пристрій забезпечив достовірне значення, його слід регулярно перевіряти на правильність. Налаштування пристрою зазвичай пояснюється в інструкції з експлуатації.
Публікація з сайту Інституту Маєн