Лінії Електропередач Роблять Бджіл Аресивними і Меншздатними до Навчання – Дослідження

Група американських вчених прийшла до висновку, що сильні електромагнітні поля негативно впливають на бджіл – знижують їх здатності до навчання і роблять комах агресивними. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі PLOS One.

Електрика, яка передається по високовольтних лініях електропередач (ЛЕП), створює навколо опор сильне електромагнітне поле. Багато тварин його відчувають, проте до цих пір вчені практично не знали його ступінь впливу.

++++++++++++

Якщо ви пасічник початківець в бджільництві перегляньте наші публікації на дану тему. Клікайте лінк!

++++++++++++

Чи впливають лінії електропередач на бджіл?

Дослідження впливу Ліній ЛЕП на Бджіл

Дослідження впливу Ліній ЛЕП на Бджіл. Рис. 3. Вплив ЕМП ЕЛП на навчальні здібності медоносних бджіл. Вплив короткочасного впливу ЕЛП на частку відхильних реакцій на умовний подразник (ліналоол) для кожного з випробувань. З кожною обробкою частка бджіл, які виявили вивчену реакцію, зростала, як показано на графіку. Контрольна група не оброблялась.

Вчені піддали звичайних медоносних бджіл Apis mellifera в лабораторії впливу електромагнітних полів, аналогічним за потужністю полям у районах ЛЕП. В рамках експерименту вони протягом 17 годин піддавалися дії полів з індуктивністю від 100 до 1000 МКТ (Bees were exposed for 17 h to 100 μT or 1000 μT ELF EMFs) – такі різні напруги визивали різні наслідки у бджіл.

Публікації по темі:  Полоски від кліща екологічні на щавлевій кислоті та рігані

Після опромінення біологи провели тестування. Вони привчали бджіл асоціювати один з наборів квіткових ароматів зі слабким ударом струму і записували, через скільки комахи змогли сформувати цей зв’язок.

Бджіл розділили на дві групи – одна з них підпадала під вплив ЛЕП, інші ж були звичайними лабораторними комахами. За п’ять спроб з завданням впоралася половина, яка не зазнала впливу ЛЕП, і лише третина з тих, на кого відчували поля. При цьому після впливу ЛЕП бджоли ставали набагато агресивніше один до одного, особливо до тварин, які не піддавалися впливу полів.

Публікації по темі:  Карніка Кройс і Пернер з ізольованих облітників Германії та Австрії

Дослідження вчених

ЛЕП впливають на агресію бджіл

Лінії Електропередач Роблять Бджіл Аресивними. Рис. 4. Вплив ЕМП ЕЛП на рівень агресії медоносних бджіл. Експозиція до 100 мкТ значно збільшила показник агресії. Показано середнє значення ± SEM. Статистичний аналіз проводився на даних, трансформованих журналом. Наведені графіки даних зворотно перетворюються на журнал із даних, що використовуються в статистичному аналізі. Контрольна група не піддавалась впливу алектромагнітного випромінювання подібним до ЛЕП.

Експозиція як 100 мкТ, так і 1000 мкT ЕЛП знизила показники навчання більш ніж на 20%. Опромінення 100 мкТ також збільшувало показники агресії на 60% у відповідь на бджіл-зловмисників з чужих вуликів. Ці результати свідчать про те, що короткочасне опромінення на рівнях, які можна зустріти в вуликах бджіл, розміщених під електролініями, знизило неприйнятне навчання та підвищило рівень агресії.

Публікації по темі:  Отводки Пчел: как сделать отводок весной на маточник или матку видео

Ці зміни в поведінці можуть мати більш широкі екологічні наслідки з точки зору здатності бджіл взаємодіяти та відповідати загрозами та негативними екологічними стимулами.

Детальніше ознайомитись з результатами дослідження (англійською мовою) можна за посиланням: journals.plos.org

Це доволі цікаве дослідження показує вплив ще одного чинника життедіяльності людини на бджіл. А є ж ще і хімікати, і мобільні вишки і монокультури… є над чим задуматись колеги.

Поширте дану публікацію в соц мережах, по електронній пошті вашим колегам.
Напишіть що ви думаєте з даного приводу в коментарях під цим текстом.