Всесвітній День Бджіл 20 Травня

Сьогодні у всьому світі відзначають День бджіл.

Резолюція про заснування Дня бджіл була прийнята членами Другого комітету одноголосно. Ще у 1960-х роках. Однак, рішення про встановлення такого дня ухвалили делегати Другого комітету Генеральної Асамблеї ООН у 2017 році.

Всесвітній День бджіл 20 Травня

Всесвітній День Бджіл 20 Травня

Ініціатором виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

Мета Всесвітнього дня бджіл – привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати населення про важливу глобальну роль бджіл, надати роз’яснення про можливі шляхи їх захисту.

Публікації по темі:  Бджолина Матка

Бджільництво в Україні Бортництво

В Україні бджільництво було відоме з давніх-давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було, й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина.

Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, але і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, Францію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу. Літописні джерела зберегли відомості, що в 945 році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед.

Публікації по темі:  Канді для бджіл - рецепти, Покупне чи Домашнє?

Галузь Бджільництва України сьогодні

Нині наша країна належить до країн-лідерів з виробництва меду. У 2018 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 49,4 тис. тонн меду, у тому числі до країн Європи – 38,7 тис. тонн.

Нагадаємо, на думку екологів, безконтрольна обробка полів в Україні пестицидами спричиняє алергію, отруєння і рак у місцевих жителів, а також призводить до загибелі бджіл у господарствах, що розташовані поруч. Нещодавно, Мінагрополітики скоротило термін погодження позапланової перевірки інспекторами Держпродспоживслужби у разі отруєння бджіл пестицидами з декількох тижнів до однієї доби.

За матаріалами сайту Нововолинськ

Можна додати що галузь бджільництва в Україні почала стрімко зростати з доступом пасічників та бджолярів до якісного матеріалу бджіл з Європи. Адже відселекціоновані бджоли менш рійливі, що підвищує медопродуктивність бджолосімей, спокійніші що дозволяє пасічнику обслуговувати більшу кількість бджолосімей самому на точку, та й само собою більш відселекціоновані на кращий медозбір. Додам що саме аматори в бджільництві України перші освоїли метод штучного запліднення бджоломаток, як метод що дозволяє ефективніше селекціонувати бджіл, а вже після цього почали з’являтись ізольовані облітники, острівні облітники для бджоломаток.

Публікації по темі:  Лечебные свойства меда

Якщо вас зацікавили спокійні медисті бджоли, телефонуйте до нас щодо запису на бджоломатки, телефони на сторінці контакти.