Бджільництво для новачків та початківців||Вулики||Пасіка||Пчеловодство для начинающих

Картонні вулики

Вулики бувають і з картону
Щоб утримувати бджіл у затишному помешканні, до чого тільки не вдаються бджолярі, яких тільки вуликів не виготовляють. Недавно, гортаючи бджолярську літературу, випущену за радянських часів, я натрапила на інформацію про виготовлення вуликів з картону. А що, можливо, таке повідомлення стане комусь у нагоді й нині. Пасічник-любитель Н. Я. Коровайченко з м. Кіровограда в журналі “Пчеловодство” (No1 за 1968 р.) розповів про свій досвід виготовлення вуликів з 6- міліметрового картону на дерев’яному каркасі. У таких вуликах він утримує бджіл з 1958 р. Картонні “будиночки” для бджіл міцні, легкі, дешеві.

Виготовлення вуликів з картону

Для виготовлення вуликів Н. Я. Коровайченко придбав на тарній базі ящики, в яких зазвичай завозять у торгові підприємства одяг і деякі інші товари. За ящик розміром 100х80 см заплатив 1 крб. 95 коп. з двох таких ящиків виходить три двостінні лежаки на 24 рамки. Каркас ящика теж використовував для вуликів. Дно вулика картонне, а дашки — з обрізків. Навіть витягнуті з ящиків цвяхи випрямив і використав знову. Додав лише небагато дощечок на дахи і внутрішні боки денця. Дахи накрив толем, пофарбованим у 2-3 шари масляною фарбою. Такий дах, коли бджоли зимують на волі, служить 2-3 сезони. З урахуванням вартості дощечок і фарби вулик без рамок обходиться близько 3 крб. Через два роки пасічник поновлює фарбування, і щодо декоративного стану вулики знову мають гарний зовнішній вигляд. Бджоли в таких “будиночках” відчувають себе прекрасно. Н. Я. Коровайченко має також один вулик з дошки сороковки. Як правило, після зимівлі в ньому багато вологи і цвілі. У картонних же вуликах, що знаходяться в тих же умовах, завжди сухо, чисто. Перші вулики бджоляр виготовив великі — на 24 рамки. Міжвуликовий простір шириною 50 мм забив кострицею. Дно також утеплив. Вулики вийшли теплі, але важкі та незручні для кочівлі. Через декілька років пасічник ці важкі вулики поставив на стаціонар, а для кочівлі виготовив другий комплект, теж з картону і двостінні, але полегшені, без засипки — для літа вона не потрібна. Кочувати з такими вуликами — одне задоволення. Стаціонарні вулики за літо Н. Я. Коровайченко упорядковує: просушує на сонці, дезінфікує, а у вересні пересаджує в них бджіл на зимівлю. Те ж робить з кочовими. За зиму проморожує їх, упорядковує, а навесні в чисті й сухі вулики пересаджує бджіл.

Публікації по темі:  Апітерапія - користь, ціни та відгуки

Зимівля бджіл в картонних вуликах

За кожною бджолосім’єю закріпив по 2 вулики — теплий, у якому вона зимує, і полегшений — для літа. Під час осіннього пересаджування в кожен утеплений вулик вміщує по 2 бджолосім’ї, розгороджені глухою діафрагмою. Як правило, вулики обробляє кип’ятком з лугом. На картон така обробка негативно не впливає. Підготувала Н. ДЕМЧЕНКО Журнал Пасіка. Но. 11. 2007

&